Mitchell Donald verliest in basisdebuut tegen FC Utrecht

In het Utrechtse stadion Galgenwaard speelden beide teams voor een broodnodige overwinning. De lokale FC presenteerde na rust Roda JC Kerkrade de rekening. 3-1

Roda JC begon met mandekker Biemans om het gevaar Mulenga te neutraliseren en posteerde de Beule achter de beide spitsen. Ramzi kreeg rust [ramadan]. Vormer en Junker kwamen in de beginfase beide tot een gevaarlijk schot na een goed begin van een sterke rechterflank met Monteyne, Donald en de uitgeweken Pluim. Utrecht zocht vooral de kopsterke Mulenga als aanspeelpunt om met de lopende Sneijder en Gerndt aan te sluiten. In de negende minuut werd de laatste vrij voor de keeper gespeeld maar zijn schuiver was te zwak om Prus te verrassen. Kort erna zette Asare Sneijder vrij voor goal maar het vizier stond nog niet op scherp. Mulenga dook regelmatig bij de eerste paal op maar Biemans en of Prus waren steeds op tijd om het gevaar te keren.

Roda kwam na twintig minuten iets beter in het spel en een splijtende pass van Vormer bereikte de vrijstaande Junker, echter in buitenspel positie. De eerste waarschuwing was gegeven. De tweede kwam toen Mitchell Donald over keeper van Dijk kopte en de bal de lat raakte. In de rebound kreeg Pluim de bal niet onder controle om de 0-1 te markeren. Een scherpe voorzet van Hempte bereikte Junker maar ook hij kon niet de voorsprong binnentikken. Na gele kaarten voor Donald en Fledderus en een rakelings langs de paal geschoten vrije trap van Sneijder was het in de 37e minuut Davy de Beule die op de paal kopte na een goede voorbereiding van Wielaert. In de 39e minuut was het dan eindelijk raak. Mads Junker kreeg een voorzet op maat van rechts door Pluim en speelde de bal achter zijn standbeen om langs Rob van Dijk. 0-1 . De vreugde over dit doelpunt zou echter van korte duur zijn. Nadat verdediger Monteyne was uitgegleden op het drassige veld tikte Oar vlak voor de rust de gelijkmaker langs Prus, 1-1.

FC Utrecht kwam feller uit de kleedkamer, in de 52e minuut kreeg Sneijder geel voor ruw spel op Pluim. De nieuweling aan Utrechtse zijde was nadrukkelijk aanwezig, door een goede loopactie na een overtreding van Vormer op Asare had hij vrij baan voor een schot en passeerde Prus, 2-1 in de 60e minuut. Roda JC was kort van slag wat onder meer resulteerde in een misverstand tussen Hempte en Prus op de zestien meter lijn, echter zonder gevolgen. Ruud Vormer moest in de 69e minuut flink aan de handrem trekken om een doorgebroken speler tegen te houden en kreeg geel van Bossen. Coach van Veldhoven wisselde Donald en de Beule in de 70e minuut voor Djoum en Ramzi. De jacht op de gelijkmaker was geopend maar Utrecht maakte handig gebruik van de ontstane ruimte. Een voorzet van Oar op Mulenga werd hoog boven Hempte ingekopt, 3-1.

In de slotfase werd de licht geblesseerde Junker vervangen door Malki. Roda JC probeerde met hoge balsnelheid de Utrechtse defensie uit elkaar te spelen maar kon alleen opvallen met schoten van Djoum en Pluim. Het Kerkraadse team toonde strijdlust maar werd geklopt in de omschakeling.

Translate »