Johan Kappelhof debuteert met nederlaag in Jong Oranje

Jong Oranje kende woensdag een slechte generale met het oog op de komende EK-kwalificatiereeks.In en tegen Zweden werd met 3-0 verloren, mede door een rode kaart voor Bram Nuytinck. De aanvoerder van het talententeam moest vlak voor rust inrukken nadat hij een fout van een ploeggenoot probeerde te herstellen. Helaas deed Nuytinck dat op onreglementaire wijze en kon de NEC-verdediger inrukken. De bijbehorende strafschop werd door John Guidetti benut.

Het was de tweede Zweedse treffer, want na iets meer dan een halfuur kon Jakob Johansson ook al heel gemakkelijk de trekker overhalen. Tot ontsteltenis van KNVB-coach Cor Pot. ,,We waren in het eerste halfuur zo veel beter, we hadden wel tachtig procent balbezit. Via Luc Castaignos kregen we een heel goede kans, maar hij schoot vrij voor de keeper over.”

Hooghartig en nonchalant
Langzaamaan zag Pot zijn elftal te makkelijk worden. ,,Het leek wel alsof we dachten dat we wat aan het ballen waren op een schoolpleintje. Het was hooghartig en nonchalant”, zei de trainer vol afschuw. De numerieke minderheid zorgde er bovendien voor dat Pot meer energie van zijn spelers moest vragen dan vooraf was gewenst. ,,Ik wilde mensen sparen, maar als je ruim een helft met een man minder speelt, is dat lastig.”

Na de rust – waarin Pot zeven keer wisselde en waardoor in navolging van Luc Castaignos ook Stefan de Vrij en Marco Bizot hun debuut konden maken – kon Jong Oranje op een kans voor Nacer Barazite na weinig uitrichten. Zweden scoorde nog wel een keer in het winderige Landskrona, via opnieuw Guidetti.

Het zorgde er al met al voor dat Pot flink balend de spelersbus opzocht. ,,Het was veel te onprofessioneel. We zijn in de val gelokt door onze eigen arrogantie. Dat kan niet. Sommige jongens denken dat het een vrijetijdsbesteding is, maar het is hun beroep. Als ze verder willen komen in het voetbal, dan kan dit niet.”

Bulgarije
Met nog een kleine maand tot de eerste kwalificatiewedstrijd in en tegen Bulgarije (1 september) moeten enkele spelers oppassen volgens Pot. ,,Er zijn er een paar bij die ik niet van hun beste kant heb gezien. Te naïef, te speels. Ergens heb ik dat liever nu dan in Bulgarije, maar het liefst natuurlijk helemaal niet. Want een uitslag als deze kan en mag niet.”

Opstelling Jong Oranje: Jeroen Zoet (RKC Waalwijk), Johan Kappelhof (FC Groningen), Kaj Ramsteijn (Feyenoord), Bram Nuytinck (NEC), Daley Blind (Ajax), Jordy Clasie (Feyenoord), Ricky van Haaren (Feyenoord), Leroy Fer (Feyenoord), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Luc Castaignos (Internazionale), Steven Berghuis (FC Twente).

Wissels: 46. Zoet vervangen door Marco Bizot (Cambuur Leeuwarden); 46. Van Haaren vervangen door Stefan de Vrij (Feyenoord); 46. Blind vervangen door Ties Evers (De Graafschap); 46. Clasie vervangen door Kelvin Leerdam (Feyenoord); 46. Fer vervangen door Davy Pröpper (Vitesse); 46. Narsingh vervangen door Nacer Barazite (Austria Wien); 46. Berghuis vervangen door Jerson Cabral (Feyenoord).

Translate »